Binnen een organisatie kan je altijd met problemen te maken krijgen. Het is daarom als werkgever belangrijk om alle meningen en problemen op de werkvloer zo goed mogelijk in kaart te brengen. Daar zijn natuurlijk middelen voor. Waar je als werkgever aan kunt denken om eens uit te voeren is een medewerkerstevredenheiddsonderzoek (MTO). We vertellen je hier graag wat meer over.
Een medewerker die tevreden is met zijn werk, de werkomgeving en de organisatie presteert over het algemeen beter. Deze medewerker toont vaak meer tevredenheid, motivatie, betrokkenheid en loyaliteit. Dit zorgt dan ook voor een beter verloop, minder verzuim, betere werksfeer, hogere effectiviteit, hogere efficiëntie, betere klantgerichtheid en een hogere productiviteit. Met een MTO toon je een beeld van de prestaties van uw organisatie. Met een MTO komen er juist zaken naar boven die normaal onzichtbaar blijven voor het management.
Een MTO wordt pas effectief als er daadwerkelijk iets met de resultaten gebeurt. Zorg daarom dat de feiten en meningen uit het onderzoek omgezet worden in concrete acties op het gebied van het beleid en strategie. Wanneer er klachten zijn over de stijl van leidinggeven dan is het zaak dat daar ook echt iets mee gedaan zal worden. Het is vaak aan te raden om te zorgen dat een MTO anoniem wordt afgenomen. De werknemers zullen in dat geval kritischer zijn bij het invullen van. Als management heb je niks aan werknemers die de MTO niet naar eerlijkheid invullen.
Een MTO is zeker niet wettelijk verplicht. Het is echter wel aan te raden. Het is ook dat een in de ARBO-wet vermeld staat dat dingen als een te hoge werkdruk of psychosociale arbeidsbelasting ongewenst zijn en ten alle tijden voorkomen dienen te worden door werkgevers. Een MTO kan je hierbij goed helpen. Dus nee, het is niet verplicht maar wel heel erg aan te raden.
|
https://carrierepoort.nl/ |