Web raketa
Image default
Computers / Shopping

Help! Mijn laptop wordt heet!

Het is heel belangrijk dat je laptop niet heet wordt. Wordt je laptop te warm, dan kan hij namelijk ineens uitvallen.  Dat doet de laptop uit zichzelf om zo de hardware te kunnen beschermen. Zo je laptop zichzelf niet uitschakelen als deze te warm wordt, dan de hardware kunnen ‘verbranden’. En je zult zelf wel begrijpen dat – als er onderdelen in je laptop ‘verbrand’ zijn – deze niet meer goed functioneren, ook niet nadat ze even hebben kunnen afkoelen. Valt je laptop regelmatig uit omdat deze te warm wordt, dan moet dit dus onmiddellijk worden opgelost. In dit artikel vertellen we je wat je zelf kunt doen. Een computerreparatiebedrijf binnen stappen en dit láten oplossen, kan natuurlijk ook!

Hoe weet je dat er een probleem aan je laptop is?

De meeste laptops die te warm worden, schakelen zichzelf uit, zonder opnieuw op te starten.  Na een tijdje kun je je laptop zelf opnieuw opstarten, maar de kans is groot dat hij vrij snel weer zal uitvallen. Wordt je laptop te warm, dan begint hij meestal ook veel lawaai te maken. Maakt je laptop meer herrie dan voorheen, dan kan dat dus duiden op een probleem met de koeling. Met behulp van het programma ‘SpeedFan’ kunnen de temperaturen in je laptop gemeten worden (het meet de ventilatorsnelheid). Aangezien laptops vrij compacte computers zijn, kunnen de temperaturen aan de binnenkant aardig oplopen. Dit wil echter nog steeds niet per se zeggen dat hitte echt het probleem is. Twijfel je dus over de vraag of je laptop werkelijk te warm loopt neem dan contact op met een specialist.  

Je weet ’t zeker: je laptop valt uit omdat deze te warm wordt

Oké: het is 100% zeker dat je laptop uitvalt omdat deze heet wordt. Wat kun je daar aan doen? Een laptop is zo gemaakt dat hij het best werkt als deze op een hard oppervlak staat. Je kunt je laptop dus beter niet op je dekbed leggen of op een dik tafelkleed. Aan de onderkant van een laptop zitten meestal ventilatiespeten.  Deze spleten moeten altijd open blijven. Er moet ook een ventilatiespeet tussen je laptop en het oppervlak zitten waar je laptop op staat. Wordt je laptop te warm omdat hij op een minder goed oppervlak staat, kun je dit heel gemakkelijk veranderen.  

Je laptop valt uit en de oorzaak is duidelijk nadat de ventilator is verwijderd

De ventilatieroosters van je laptop moeten altijd schoon zijn. Zie je dat er stof of haartjes in vastzitten? Verwijder die dan liefst zo snel mogelijk. Is je laptop een paar jaar uit, dan kan het zo zijn dat de ventilatieroosters aan de binnenkant verstopt zitten. Is dat het geval? Zorg dan dat je ze ‘ontstopt’. Bij een aantal typen laptops is dat ‘ontstoppen’ vrij eenvoudig. Bij deze laptops heeft de fabrikant een plaatje aan de onderkant van de laptop bevestigd. Vóór je dat plaatje verwijdert, dien je eerst de accu uit je laptop te halen. Heb je het plaatje verwijderd, dan kun je daarna heel eenvoudig de koeling reinigen. Zit er geen plaatje aan de onderkant van je laptop, dan moet je de laptop deels demonteren om de koeling te kunnen reinigen. Het demonteren van een laptop kun je het best overlaten aan iemand die hier ervaring in heeft.

Zijn de ventilatorroosters schoon, maar valt je laptop nog steeds uit? Dan is er waarschijnlijk sprake van een ander probleem.      

Nog een laatste tip

In computerzaken op internet en in fysieke computerzaken worden speciale laptopkoelers verkocht. Het is echt onverstandig een laptopkoeler te kopen omdat je laptop uitvalt van de hitte. Veel slimmer is het om eerst het probleem aan te pakken door de koeling te reinigen.  Heeft het dan helemaal geen nut om een laptopkoeler te kopen? Natuurlijk niet. Je kunt een laptopkoeler zien als extra bescherming tegen de warmte. Door je laptop koel en fris te houden, vergroot je immers de levensduur van je laptop.

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/

Gerelateerde artikelen

De telefoon van nu kan je gewoon repareren

Lamelparket uit de eigen fabriek van Bax Houthandel

Hoe makkelijk is een printer