Web raketa
Image default
Computers / Shopping

Houd rekening met hackers en beveilig je data

Het aantal internetgebruikers lijkt vrijwel dagelijks toe te nemen. Op basisscholen spenderen de kinderen hun vrije tijd op Instagram, Snapchat en Tiktok en in de verzorgingstehuizen zijn veel senioren voorzien van een tablet of smartphone. Uit een recent onderzoek blijkt dan ook dat er in januari 2021 ruim 4.803.660.196 internetgebruikers waren. Hoogstwaarschijnlijk ben jij er daar eén van!

Het gebruik van het internet lijkt erg positief: door het internet is het mogelijk om mensen over de gehele wereld te contacteren. Het internet toetreden is dan ook niet lastig. Je kunt binnen enkele minuten een account aanmaken op welk platform dan ook. Helaas is deze handeling net zo makkelijk voor hackers.

Aantal hackers

Het internet ontwikkelt zich op hoog tempo. Zo lijkt het internet dan ook dagelijks veiliger te worden, al hebben we dat punt voorlopig nog niet bereikt. Uit onderzoek bleek dat in de eerste vier maanden van 2021 enkel in Nederland al ruim 5.043 meldingen gedaan werden van cybercriminaliteit. Ten opzichte van 2021 is dit aantal met wel 78,1 procent toegenomen. Gezien 2019 is dit aantal zelfs verviervoudigd! Het is dan ook hoognodig om dit cijfer te verlagen, maar hoe doen we dat?

Onvoldoende beveiliging

Nederland worst beschouwd als een van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld, waardoor we als land helaas tegelijkertijd erg kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Wij, mensen, zijn echter te naïef. Zo hechten wij, zowel de burgers als bedrijven en overheden, momenteel te weinig waarde aan de beveiliging van onze data. Bij het downloaden van een applicatie zullen we ons niet veel zorgen maken over de gegevens die we zichtbaar maken aan de app. Ook bij het openen van een website zullen we meer moeten letten op de beveiliging, zodat onze gegevens niet doorverkocht zullen worden.

Inspelen op de situatie als bedrijf

Als bedrijf is het dan ook gunstig om zorgvuldig de beveiliging te controleren. Niet enkel voor de consumenten, maar ook voor het bedrijf zelf.

Door een penetratietest uit te laten voeren, zal het bedrijf binnen korte tijd op de hoogte worden gesteld van de huidige IT-security. Aan de hand van die informatie kun je concluderen of de website zodanig beveiligd is, dat bezoekers de website veilig kunnen bezoeken en het bedrijf niet in handen van een hacker zal komen.

http://rootsec.nl