Web raketa
Image default
Computers / Shopping

Wat te doen met een laptop die te heet wordt?

Buiten begint het weer flink wat frisser te worden. Tijd dus om je dikke jas en lange sjaal weer uit de kast te trekken en je tegen de kou te beschermen. Maar niet alleen jij moet jezelf tegen de kou beschermen, je laptop verdient ook bescherming! Laptops reageren immers ook op lagere temperaturen. Hoe jij je laptop het best beschermt, vertellen we je in dit artikel. Lees dus snel verder.

Vermijd temperaturen lager dan vijf graden

Laptops werken het best bij gematigde temperaturen. Dan zijn de systeemprestaties optimaal. In de handleiding van je laptop is vaak terug te vinden welke marges er zijn. De toegestane temperatuur kan bijvoorbeeld liggen tussen de 5 en de 35 graden Celsius. Je kunt zelf wel begrijpen dat het dan niet heel verstandig is je laptop een hele poos te gebruiken terwijl je in de vrieskou op iemand zit te wachten.

Laad de accu van je laptop bij kamertemperatuur op

Niet alleen de prestaties van je laptop gaan bij lage temperaturen achteruit, ook de capaciteit van de accu van je laptop loopt dan terug. Laad je de accu bij een temperatuur van minder dan 5 graden Celsius op, dan neemt de laadstroom af. Hierdoor duurt het opladen van je laptop een stuk langer. Heeft je laptop lang in een koude ruimte gelegen? Breng hem dan dus eerst op kamertemperatuur, vóór je de accu oplaadt.

Voorkom grote temperatuurschommelingen

Laptop zijn gevoelige apparaten die geen grote temperatuurschommelingen aankunnen. Temperatuurschommelingen gaan namelijk gepaard met veranderingen in de luchtvochtigheid. Deze veranderingen hebben een negatieve invloed op de capaciteit van de harde schijf en de werking van het systeem. Is je laptop een nacht in je koude auto blijven liggen en is hij dus flink afgekoeld? Dan kan, als hij meteen daarna in een goed verwarmde ruimte wordt aangezet, het vocht in de lucht van de warme ruimte gaan condenseren op het nog koude oppervlak. De druppeltjes water die hierdoor ontstaan, kunnen de harde schijf van je laptop beschadigen. Beschadigingen aan de harde schijf kunnen weer zorgen voor dataverlies. Je kunt dus het best je laptop in de goed verwarmde ruimte eerst een minuut of 30 laten acclimatiseren en hem daarna pas opstarten. Het condenswater heeft zo de tijd te verdampen, zonder iets te beschadigen.

Kleed je laptop warm aan als je naar buiten gaat

Het is onverstandig je laptop in de wintermaanden zonder bescherming mee naar buiten te nemen. Vervoer hem daarom bijvoorbeeld in een warme, gewatteerde tas. Een paar uur in een koude auto overleeft je laptop meestal wel, maar pak hem wel goed in. Kun je niet voorkomen dat je laptop een langere periode in de snijdende kou moet achterblijven? Neem dan in ieder geval de accu van je laptop mee naar een warme(re) plek. Dan spaar je die in ieder geval.

Hou je bovenstaande tips in je achterhoofd, dan weten we zeker dan je laptop de koude maanden doorkomt en er niet zo snel mee ophoudt. Dat is toch precies wat je wil?

 

Bron: https://www.pcrefresh.com

https://www.pcrefresh.com